Tijdelijke bewoning van appartementen door statushouders
De woningcrisis maakt het gemeenten moeilijk om iedereen te huisvesten die een woning nodig heeft. Zoals statushouders; asielzoekers met een verblijfsvergunning die naar een woning mogen verhuizen. Oost Gelre en regiogemeenten vinden een oplossing.
Samenwerking en een praktische aanpak
Het regionaal noodgebouw met appartementen van het zorgcentrum in Lichtenvoorde stond leeg. Een mooie kans om het gereed te maken voor de tijdelijke huisvesting van statushouders. Om dat te realiseren bracht Karen samenwerking tot stand tussen Oost Gelre en de regiogemeenten. Ook organiseerde Karen de werving van personeel, faciliteerde onderwijs en zorgde voor de inrichting van de appartementen. Vervolgens coördineerde zij de instroom van de statushouders in samenwerking met het COA en gemeenten. Een tijdelijke, maar kwalitatief goede oplossing voor de vraag naar huisvesting van statushouders in een tijdelijk leegstaand pand.
Mijn ervaring met het opzetten van locaties leert dat praktisch te werk gaan tot resultaat leidt. Ik heb mijn mouwen opgestroopt en heb gedaan wat nodig is om, onder tijdsdruk, de honderdveertig statushouders een tijdelijk onderkomen te bieden.
Opbrengst van de opdracht
De locatie biedt huisvesting aan honderdveertig statushouders. Jong, oud, alleenstaanden en gezinnen. Elk appartement is geschikt voor twee personen. Dat betekent dat privacy geboden kan worden en een gezin bijvoorbeeld twee appartementen ter beschikking krijgt. De locatie heeft ook een gezamenlijke ruimte voor ontmoeting.