Sociale omgeving

Tijdelijke bewoning van appartementen door statushouders

Stout Groep, Karen de Grood aan het werk bij gemeente oost Gelre
Lees hoe Karen de handen uit de mouwen stak en een leegstaand pand gereed maakte voor tijdelijke bewoning in gemeente Oost Gelre

De woningcrisis maakt het gemeenten moeilijk om iedereen te huisvesten die een woning nodig heeft. Zoals statushouders; asielzoekers met een verblijfsvergunning die naar een woning mogen verhuizen. Oost Gelre en regiogemeenten vinden een oplossing.


Samenwerking en een praktische aanpak

Het regionaal noodgebouw met appartementen van het zorgcentrum in Lichtenvoorde stond leeg. Een mooie kans om het gereed te maken voor de tijdelijke huisvesting van statushouders. Om dat te realiseren bracht Karen samenwerking tot stand tussen Oost Gelre en de regiogemeenten. Ook organiseerde Karen de werving van personeel, faciliteerde onderwijs en zorgde voor de inrichting van de appartementen. Vervolgens coördineerde zij de instroom van de statushouders in samenwerking met het COA en gemeenten. Een tijdelijke, maar kwalitatief goede oplossing voor de vraag naar huisvesting van statushouders in een tijdelijk leegstaand pand.

Mijn ervaring met het opzetten van locaties leert dat praktisch te werk gaan tot resultaat leidt. Ik heb mijn mouwen opgestroopt en heb gedaan wat nodig is om, onder tijdsdruk, de honderdveertig statushouders een tijdelijk onderkomen te bieden.

Karen de Grood, projectleider

Opbrengst van de opdracht

De locatie biedt huisvesting aan honderdveertig statushouders. Jong, oud, alleenstaanden en gezinnen. Elk appartement is geschikt voor twee personen. Dat betekent dat privacy geboden kan worden en een gezin bijvoorbeeld twee appartementen ter beschikking krijgt. De locatie heeft ook een gezamenlijke ruimte voor ontmoeting.

Lees het volgende project

Lees hoe Sander de ontwikkeling leidt naar een levendige binnenstad in gemeente Bergen op Zoom