Op wijkniveau bouwen aan een gezonde leefomgeving voor jongeren
De leefomgeving van jongeren is vaak ongezond. In sportkantines vind je gefrituurde snacks, in schoolkantines staan snoep- en frisdrankautomaten, jongeren roken nog vaak. ‘JOGG gezonde jeugd gezonde toekomst’ richt zich op de bevordering van een gezonde leefstijl, daar waar jongeren te vinden zijn.
Van sportvereniging tot buurthuis
Eva gaat ermee aan de slag op uitnodiging van de gemeente, bij sportverenigingen en in buurtvoorzieningen die zelf de gezondheid in hun omgeving willen bevorderen. Is de aanpak nieuw voor gemeenten, dan start Eva met een netwerkanalyse en een plan van aanpak. In gesprek met stakeholders probeert zij hen vervolgens niet zo zeer op te voeden, maar vooral te enthousiasmeren. Door mogelijkheden onder de aandacht te brengen. Mogelijkheden die vaak heel laagdrempelig door te voeren zijn. Zoals het uitbreiden van de menukaart van de sportkantine met tosti’s op bruin brood, naast de tosti op wit brood. Of door activiteiten in het buurthuis te koppelen aan het thema gezondheid, zoals het maken van smoothies of wraps. Ook laat Eva na een eerste bezoek een watertank achter voor op de bar. Dat ziet er aantrekkelijk uit en is uiteraard het beste alternatief voor suikerhoudende dranken.
Om een omgeving rookvrij te krijgen, helpt Eva een publiciteitscampagne uit te rollen. Succes behalen op dit punt vraagt namelijk om herhaling van de boodschap. Eva laat een bericht verschijnen in de nieuwsbrief en op social media, hangt posters op en gaandeweg gaan mensen elkaar erop aanspreken. Zo doet zij wat nodig is om stappen te zetten naar een gezondere omgeving.
Het meest inspirerend vind ik het om voor grote groepen te spreken. Zoals laatst in Almelo, met alle stakeholders. Ik schrijf ze dan niets voor, maar geef vooral aan dat het zo lastig niet is. Ik ben zó gedreven, in deze rol als ambassadeur voor gezondheid ben ik helemaal in mijn element en krijg ik mensen mee.
Opbrengst van de opdracht
Er zijn landelijk 212 JOGG gemeenten die uitvoering geven aan het Nationaal Preventieakkoord dat ernaar streeft in 2025 zoveel mogelijk Nederlanders gezonder te maken door roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht terug te dringen. De twaalf gemeenten in Twente (met uitzondering van Losser) en de vijf gemeenten in Zuid Kennemerland hebben vooraf geen prestatieafspraken gemaakt, maar hebben als doel zoveel mogelijk buurt- en sportlocaties gezonder te maken.