Duurzame toekomst

In de voetsporen van de jaguar: Stout Groep op reis naar natuurbehoud

Lees meer over de reis van Doris, Floor, Anna, Jurgen, Lucas, Carmen, Anouk, Stijn, Babette en Wouter naar Suriname

Stout Groep de Surinaamse jungle in, dit lijkt wellicht een gek uitstapje, maar vanuit onze missie voor maatschappelijke impact en natuurbehoud, een logische stap richting het behoud van onze mooie omgeving. Met een groep avontuurlijke medewerkers (Groen Stout) begaven we ons naar Suriname om het onderzoeksinstituut NeoWild te ondersteunen.


Stout voor natuurbehoud

Sinds januari 2022 ondersteunt Stout Groep financieel het onderzoek naar jaguars in ongerept oerwoud via NeoWild, Institute for Neotropical Wildlife and Environmental studies. Nederlandse bioloog en docent Paul Ouboter en Surinaamse biologe en inmiddels ook docent Vanessa Kadosoe brengen in kaart hoe het ervoor staat met de jaguar.

Met oog op ontbossing en goudwinning in de Amazone staat de jaguar onder druk. Als essentieel onderdeel van de keten is het welzijn van de jaguar een belangrijke graadmeter voor het welzijn van de Amazone. Niet alleen zijn miljoenen mensen afhankelijk van de Amazone voor levensonderhoud, het vormt ook een groene schil voor klimaatverandering. Genoeg redenen voor Stout om dit te ondersteunen.

In Kabalebo, een gebied in het westen van Suriname, staan 59 wildcamera’s verspreid. Deze staan ongeveer 2 km van elkaar verwijderd op verschillende plekken in het gebied. Ze zijn te vinden langs de rivier, de paden en dieper de jungle in. Elke 3-6 maanden moeten de SD kaarten en batterijen verwisseld worden. Vervolgens wordt de verkregen data verwerkt, het aantal opgenomen dieren geteld en in kaart gebracht welke specifieke jaguar te zien is. Kabalebo is niet het enige gebied waar NeoWild actief is, ze hebben op meerdere plekken in Suriname camera’s hangen. Zo kunnen ze de data vanuit ongerept oerwoud vergelijken met data waar verstoring plaatsvindt en zien wat dit met de jaguars doet.

Voor het verwisselen van de SD-kaarten en batterijen van de wildcamera’s in Kabalebo kon NeoWild ondersteuning gebruiken. De camera’s staan in moeilijk begaanbare gebieden wat het verwisselen een flinke klus maakt (denk aan gemiddeld 5 camera’s per dag). Om hierbij te helpen nodigde NeoWild de Stout Groep uit. Dat lieten we ons geen twee keer vragen!

Het onderzoek naar jaguars raakt vele facetten, NeoWild zet zich in voor inzicht in de omvang van de jaguarpopulatie, en promoot daarmee ook het behoud hiervan. Gezien de lage lonen is het voor veel hoogopgeleiden in Suriname interessant om naar Nederland te komen terwijl juist in Suriname veel baat is bij aandacht voor natuurbehoud. De lokale bevolking werkt mee en wordt ook beloond voor de verdiensten, zo wordt ook onderzoek doen en inzetten voor de natuur lucratief.

Groen moet je Doen

Geen dag was deze reis hetzelfde. Afgezien van het feit dat we ontelbaar veel exotische dieren hebben gezien merkten we ook dat het geweldig was dit als groep samen mee te maken en maatschappelijk bij te dragen. Een week lang zonder contact met de buitenwereld deed veel voor de gesprekken onderling waardoor we steeds meer over elkaar en onszelf leerden.

Tijdens de wandelingen werden we begeleid door inheemse gidsen. Essentieel want zonder zouden we waarschijnlijk verdwalen of domweg op een slang, giftige spin of schorpioen staan. Van deze mensen hebben we ongelooflijk veel geleerd over de natuur, maar ook merkten we het belang van vertrouwen op de intuïtie, en het gebruik van zintuigen.

Voor de camera’s langs de rivier werder we erg op ons uithoudingsvermogen getest. De rivier stond ontzettend laag vanwege een uitblijvend regenseizoen. Dat heb je misschien ook in het nieuws voorbij zien komen. Dit zorgde ervoor dat we vaak de boot in en uit moesten om te duwen en trekken, af en toe ook per kayak. Met de voeten tussen de piranha’s en zwemmende slangen. Blijkbaar went er toch een hoop. Samenwerking en uithoudingsvermogen was ook nodig voor het verwisselen van de camera’s zelf. Dit was een proces dat altijd met een aantal van de groep in een bepaalde volgorde moest worden gedaan. Hier op concentreren in soms wel 35 graden, met een mierenhol onder de camera of een schorpioen in de camera verstopt, was soms nog best een uitdaging.

De jaguars in het wild hadden zich tijdens de reis goed verstopt. S’avonds keken we samen de beelden van de camera’s terug. Hier zagen we er wel een hoop voorbij komen, ze zitten er echt! Vanessa had alle jaguars in het gebied vernoemd naar presidenten, Lizz Truss, Obama, Merkel en zelfs Rutte liep voorbij.

Afsluiter

Na een week ondergedompeld te zijn in de jungle sloten we de reis af in Paramaribo. Met een groep hechter dan ooit en tal aan overwonnen angsten, kwamen we weer uit de bubbel van het onbekende. Gedurende deze onvergetelijke reis hebben we geleerd om ons over te geven aan de natuur, om te vertrouwen op onze intuïtie en om samen te werken in harmonie met onze omgeving. We hebben ons laten inspireren door de koning van de jungle: de jaguar en de ongerepte schoonheid van, zoals ze in Suriname zeggen, het bos. We realiseren ons hoe belangrijk het is om ons in te zetten voor natuurbehoud, waar dan ook ter wereld.

Terugkijkend op onze avonturen, realiseren we ons dat deze ervaringen niet alleen van toepassing zijn op onze reis, maar vol metaforen voor het dagelijks leven en werk. We hebben geleerd om onze eigen grenzen op te zoeken, om angsten te trotseren en om te blijven streven naar groei en ontwikkeling, zowel persoonlijk als professioneel.

Als Stout Groep zijn we trots op wat we hebben bereikt tijdens deze reis en dat we als bedrijf bijdragen aan het onderzoek naar jaguars en natuurbehoud in Suriname. Deze ervaring draagt er zeker aan bij dat we ons blijven inzetten voor een duurzamere en mooiere wereld.

Lees het volgende project

Lees hoe Stan leiding geeft aan de ontwikkeling van gebiedsvisies in gemeente Almelo