menu

Realisatie van een energielandgoed vraagt om flexibiliteit

27 oktober 2021, gemeente Bergen (Limburg). Deel bericht op:

Artikel Gabriel - rechthoek

Gemeente Bergen wil energie-onafhankelijk worden en alle benodigde energie zelf duurzaam opwekken. Landelijk loopt de gemeente hierin voorop. De helft van de benodigde energie gaat opgewekt worden in het Energielandgoed Wellsmeer. In dit landgoed komen verduurzaming in de vorm van groene energiebronnen, innovatieve bedrijvigheid en de groei van flora en fauna samen.

Spanningsveld
Aan Gabriël de coördinerende taak om te zorgen dat de vergunningen hiervoor in orde worden gebracht. Gemeente Bergen is zelf initiatiefnemer en ontwikkelende partij van het landschap. Een uitdagende opgave voor de gemeente in een spanningsveld van ambitie, veel stakeholders, sturen op voortgang, participatie en verplichtingen vanuit regelgeving. Wat het energielandgoed extra bijzonder maakt is dat het einddoel vooraf duidelijk was, maar de invulling bewust niet in beton gegoten. Zo staat bijvoorbeeld wel vast dat er een bedrijvenboulevard komt, maar moet de vergunning wel ruimte bieden aan bedrijven die innovatieve energieoplossingen toepassen. Zo’n flexibele vergunning wordt nog niet vaak afgegeven!

Ambitie
Denken in oplossingen is precies wat Gabriël laat zien in de gemeente Bergen. Hij verbindt inhoudelijke kennis met manieren om in samenwerking tot resultaat te komen. Dat Gabriël vooraf niet wist wat de uitkomst zou zijn, maakte dat hij deze klus heel graag wilde doen. Juist om bij te dragen aan de torenhoge ambitie van de gemeente Bergen.

Gabriel van Houtert profielfoto update Gabriƫl van Houtert

gvanhoutert@stoutgroep.nl