menu

In een razend tempo zon- en windbeleid

17 maart 2021, gemeente Zaltbommel. Deel bericht op:

Foto Floor Ebben | Zaltbommel 827x400

In juni 2020 stelde de gemeente de uitgangspunten voor grootschalige zon- en windprojecten vast. Deze uitgangspunten waren de eerste stap richting volwaardig zon- en windbeleid. De gemeente had de behoefte om voorafgaand aan de Regionale Energie Strategie (RES) haar eigen voorwaarden vast te stellen.

Snel goed resultaat
Onder druk van de planning van de RES, waarin regionaal afspraken worden gemaakt over zon- en windenergie, moesten de uitgangspunten omgevormd worden tot voorwaarden. Want met het lokale beleidsstuk kan de gemeente mede vormgeven aan de regionale kaders.

En dat in een interactief proces bestaande uit (online) participatie door alle externe belanghebbenden, interne afstemming en de verwerking van het opgehaalde resultaat. Waar normaal per onderdeel ongeveer vijf maanden voor alleen het participatietraject staat, was er nu vijf maanden voor het volledige proces.

Omdenken
De participatie rondom het beleid vroeg - in combinatie met de coronamaatregelen - het nodige omdenken. Hoe zorg je dat iedereen voldoende gehoord is? Hoe zorg je dat we werken volgens de Zaltbommelse methodiek: “iedereen doet mee, iedereen wint”? Floor zorgde samen met haar team in twee maanden tijd voor acht participatieavonden. Op deze avonden zijn visualisaties van de omgeving getoond van mogelijke impact van zon en wind, vertelde experts hun verhaal over zonne- en windenergie, kon de gemeente haar standpunt kwijt én konden inwoners via Mentimeter zijn of haar mening delen.

Floor gaat in haar opdracht uitdagingen aan en laat zich niet uit het veld slaan door dingen die zij nog nooit heeft gedaan. Duurzaamheid is haar passie. Met haar oplossingsgerichte houding, het nodige omdenken én haar doorzettingsvermogen, heeft ze het resultaat weten te behalen.

En nu... nu het beleid rond is? Door naar het volgende duurzame onderwerp: het uitvoeren van het beleid!