menu

Hilversumse Meent aardgasvrij

15 juli 2022, gemeente Hilversum. Deel bericht op:

Artikel Bas de Jong 2022 - blok rechthoek

Overal in Nederland wordt gewerkt aan oplossingen om woningen aardgasvrij te maken. Zo ook in Hilversum. Het aardgasvrij maken van woningen is een belangrijke bijdrage aan de ambities om klimaatverandering tegen te gaan. In de Hilversumse Meent zet de gemeente in samenwerking met partners in op het realiseren van een duurzaam warmte alternatief voor de bewoners. Dit proeftuin-project is onderdeel van het Rijksprogramma PAW en daarmee een leerplek voor toekomstige projecten.

Tot achter de voordeur
Bas is als kwartiermaker verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van dit complexe samenwerkingsverband van bewonersstichting, woningcorporaties, netbeheerder en gemeente. De inzet is om in de warmtebehoefte van de bewoners van ruim 600 huishoudens te voorzien door gebruik te maken van een collectieve oplossing – in de vorm van bodemlussen in de grond voor circa 6 à 10 woningen. Deze oplossing wordt aangevuld met een individuele maatregel, namelijk het gebruik van een warmtepomp per woning, in combinatie met isolerende en ventilerende maatregelen. Maatregelen die ingrijpend zijn en tot achter de voordeur reiken. Daarom is het zo belangrijk dat dit samen met bewoners wordt gerealiseerd.

Focus op effect
Bas is een zeer ervaren programmamanager, gespecialiseerd in energie. Hij weet het programma te leiden door ruimte te geven aan zijn team voor ideeën, kansen en nieuwe technologie. Bas is gedreven om duurzaamheidseffecten te bereiken. Samen met partners, bestuurders, zijn team en natuurlijk de inwoners van Hilversum.