menu

Stout Groep aan de slag op de dag van de duurzaamheid

22 februari 2019, Deel bericht op:

collage Gouda

Inmiddels werkt een team collega’s van Stout Groep verspreid door het land aan opdrachten rondom het thema duurzaamheid. Via deze weg een inkijkje waar zij zich op de dag van de duurzaamheid voor ingezet hebben.

In de gemeente Ermelo werken zowel Frederike Kadijk als Daan van der Kolk aan het thema duurzaamheid. In Ermelo heeft Frederike een week van de duurzaamheid georganiseerd waarbij ook verschillende activiteiten door partners werden uitgevoerd. Organisaties die dit wilden, konden zich aansluiten bij het initiatief. In deze week is voor ieder wat wils georganiseerd.

Duurzaam winkelen in het centrum onder het motto "laat je duurzaam verrassen", lessen duurzaamheid en voorlezen uit "De Kracht van Nieuwe Energie" op de basisscholen, een statiegeldactie voor de plastic soup foundation en de actie "Tegel eruit, plantje erin" voor het aanpassen aan klimaatverandering. 

Leerlingen van de middelbare school Groevenbeek organiseerden een duurzaamheidsmarkt. De leerlingen van de eco-raad en business school hebben gewerkt aan een markt voor leerlingen om ideeën op te doen wat je zelf al kunt doen met duurzaamheid. Er waren vegetarische gerechten te koop, met informatie over de impact van vleesconsumptie. Ook waren er kraampjes over composteren en isoleren, ruilen van kleding en boeken, reparatie van apparaten en de financiële opbrengsten van zonnepanelen.  

"Onder het motto: "kleine moeite, groen plezier" deelde Daan van der Kolk op de dag van de duurzaamheid plantjes uit aan de inwoners van de gemeente Ermelo. De gelukkigen mochten vervolgens thuis het plantje in de tuin aanbrengen in plaats van een tegel! Een groene tuin houdt immers beter water vast, brengt verkoeling en verbetert de biodiversiteit! 

Voordat de inwoners het plantje konden meenemen was er een kleine quiz. In de quiz waren twee foto’s te zien van een versteende tuin en een groene tuin. De deelnemers moesten vervolgens aangeven welke tuin het meest op de eigen tuin leek. Daarna werd de vraag gesteld of ze bekend waren met het begrip klimaatadaptatie! 

Het was opvallend dat het grootste gedeelte van de deelnemers aangaf een mooie groene tuin te hebben, maar vrijwel niemand kende het begrip klimaatadaptatie! Gelukkig kon Daan ze hier alles over vertellen en konden de inwoners de plantjes vervolgens mee naar huis nemen.

In de gemeente Gouda werkt Pauline van Norden in het kernteam duurzaamheid mee aan een duurzame stad. Ook in Gouda waren er op de dag van de duurzaamheid mooie initiatieven. Door initiatiefnemers uit Gouda zelf is het Sustainable Food event georganiseerd. Hierbij is een duurzaam receptenboek opgesteld.

In september is in Gouda het project Gouda als Goudmijn met Verdraaid Goed gestart. Samen met Verdraaid Goed brengt Gouda het afval vanuit de eigen organisatie in kaart en bekijken zij of daar iets nieuws van kan worden gemaakt. Afval als grondstof. Het idee is om nieuwe typisch Goudse producten te ontwikkelen.

Stefanie Cozijn werkt vanuit de Stout Groep bij de RMN aan het thema duurzaamheid. Tijdens de reguliere weekmarkt van IJsselstein is een duurzaamheidsmarkt georganiseerd. RMN was aanwezig op deze markt met als thema zwerfafval vanuit het project waar Stefanie aan werkt. Tijdens de markt is een opruimactie met kinderen georganiseerd, daarna samen fietsen voor een gezonde smoothie waarbij ook het bekertje bij het Gft gegooid kon worden. De kraam van RMN was aangekleed met materialen om het scheiden van afval te promoten. www.klimaatneutraalijsselstein.nl

Tot slot Lotte Versteeg vanuit de gemeente Woerden. Woerden werkt samen met 'Duurzaam Woerden' (een actieve club die zich inzet voor de verduurzaming in, onder en rond het huis) aan het inrichten van een Groene Alliantie. Deze Groene Alliantie bestaat uit ambassadeurs die het vergroenen van Woerden willen opschalen. Meer bewustzijn creëren voor dat wat de bewoner zelf kan doen. Bovendien kost dit vaak niet eens meer werk of geld. Duurzaam Woerden heeft in Harmelen een open avond op het gebied van duurzaamheid georganiseerd. Een avond met een tiental workshops die uiteenliepen van laadpalen, warmte pomp systemen, financiering en ook het onderwerp de watervriendelijke tuin kwam aan bod. Samen met Geral Overbeek (van origine hovenier) was het mogelijk de urgentie en concrete voorbeelden en inrichtingen van een watervriendelijke tuin te laten zien.

Profielfoto Martine Martine Stouten

mstouten@stoutgroep.nl