menu

Verslag van Jong Stout uit Londen!

Deel bericht op:

Jong Stout Londen

Als Stout Groep investeren wij in jong talent. Alweer een tijdje terug hebben jullie kunnen lezen dat onze Jong Stout collega’s op bezoek gingen bij hun collega, Pascal Boontje, in Londen. Hier het verslag van hun ervaringen!

De aanleiding voor dit weekend was het afstudeeronderzoek van onze Jong Stout collega, Pascal Boontje. Hij doet onderzoek naar de aansluiting van fietsverkeer op het openbaar vervoer. Iets waar Nederland in uitblinkt, maar wat in Groot-Brittannië niet vanzelfsprekend is. Pascal heeft zijn collega’s op vrijdagochtend meegenomen naar verschillende locaties in de stad die kenmerkend zijn voor het verkeersbeleid in Londen. De drukte, de luchtvervuiling en de zeer onlogische en gevaarlijke fietspaden maakten indruk! ‘s Middags volgde een rondleiding door de stad met een gids die alles kon vertellen over duurzaamheid in Londen. Dit varieerde van sociale woningbouw, tot een duurzaam kantoor van Google en tweedehandswinkels. Ook duurzaamheid in beleid en stedelijke planning kwam naar voren, zoals de invloed van de Merton-rule die bepaalt dat elke commerciële ontwikkeling minimaal 10% eigen energie op eigen terrein dient op te wekken.

Om te investeren in Jong Stout hebben wij een opleidingsprogramma Persoonlijke Effectiviteit ontwikkeld. Op zaterdagmiddag hebben de Jong Stout collega’s een opdracht uitgevoerd in het kader van dit persoonlijk ontwikkelingstraject. Bij het standbeeld van John Stuart Mill, Engels filosoof die er voor het Victoriaans tijdperk vooruitstrevende standpunten op nahield over vrouwenrechten, werd gediscussieerd over de rol van man dan wel vrouw zijn. Deze discussie richt zich over het verschil tussen man en vrouw in overtuigingen, gedrag en omgang in het werkveld. Een interessant thema dat al snel breder werd getrokken: hoe verhoud je persoonlijke zelf zich met je professionele zelf, en hoe ga je hiermee om in je werk? Vanaf Sky Garden, een uitzichtpunt op een van de vele wolkenkrabbers in Londen, werd verder doorgepraat over het "vanaf afstand" kijken en ontwikkelen van visie op de dagelijkse praktijk. Verhelderend om met elkaar stil te staan en dieper in te gaan op deze onderwerpen, die een grote rol spelen in het werk maar waar vaak vanwege de waan van de dag aan voorbijgegaan wordt.

Jong Stout kijkt terug op een leerzaam en gezellig weekend. Er zijn verschillende inzichten opgedaan die kunnen worden toegepast bij onze opdrachtgevers in eigen land. Zo blijkt eens te meer dat beleid om menselijk gedrag te sturen, zoals in het geval van de fiets, begint bij het onderzoeken van de beweegredenen, wensen en behoeften van de doelgroep. Met die kennis in de hand kun je pas als lokale overheid faciliteren en sturen. Een ander waardevol inzicht is het benutten van mogelijkheden in de samenwerking met commerciële ontwikkelaars. Als de stimulans voor deze partijen groot genoeg is om iets te ontwikkelen, zijn zij ook bereid om innovatieve duurzame oplossingen te implementeren in hun plannen. Maar dan moet de lokale overheid daar wel "streng" op sturen! Naast inhoudelijke inzichten is ook in zijn algemeenheid het ontwikkelen van een brede blik op vraagstukken een grote winst van deze excursie.