menu

Mooi schoon Den Bosch!

Door: Nicoline Wiersma . Deel bericht op:

Afvalblog den bosch 400x400

De gemeente ’s-Hertogenbosch is de uitdaging aan gegaan om met verschillende pilot projecten het zwerfvuil in de gemeente te verminderen. Deze pilotprojecten hebben betrekking op participatie, gedragsbeïnvloeding, slimmere voorzieningen, slimmer beheer en/of prikkels ter beïnvloeding.

Praktische aanpak
Zo kun je onder andere denken aan een verbeterde herinrichting van prullenbakken in winkelcentra. Staan deze nog wel op de juiste locatie, vallen ze genoeg op, zijn ze groot genoeg, etc.?Dit is de praktische invalshoek maar het betrekken van wijkraden en ondernemers vraagt weer een andere aanpak. In samenspraak met de wijkraad en de ondernemers wordt nagedacht over wat een winkelcentrum nodig heeft voor een schonere uitstraling. Daarbij is de hamvraag: wat kan en wil een wijkraad en ondernemer hier zelf in bijdragen? Nog een interessant vraagstuk: Hoe gaan we om met afval rondom containers (bijplaatsingen)? Voor velen een doorn in het oog. Ook hier zet de gemeente in op gedragsbeïnvloeding.

Gedragsbeïnvloeding
Op het gebied van gedragsbeïnvloeding wordt gekeken wat er gedaan kan worden aan hangjongeren en de snoeproutes vanuit school naar een winkelcentrum. Denk hierbij aan overleg met onderwijsinstellingen en het aanbieden van mogelijkheden op educatief gebied maar ook aan de inzet van jongeren zelf om de snoeproute schoon te houden.
Slimmere voorzieningen zijn bijvoorbeeld papierkliko’s of een perscontainer in de openbare ruimte. Ook kan een kleine financiële vergoeding gegeven worden voor de inzet van een sportvereniging bij de landelijke
opschoondag.

Als projectleider zit de uitdaging voor mij in het vinden van creatieve oplossingen. Hoe bereik ik de doelgroep met een positieve klank? Deze oplossingen bedenk ik uiteraard niet zelf maar zoek ik in de samenwerking met vrijwilligers, ondernemers en winkeliersverenigingen. Samen brainstormen we over het hoe en waarom en de aanpak. De grootste kracht zit in het gewoon doen en je niet laten weerhouden door mogelijke valkuilen. Met een beetje lef en “out of the box denken” komen er verrassende ideeën naar boven.

Doel
Het uiteindelijke doel is om de succesprojecten verder uit te rollen over de hele gemeente om zo te komen tot een openbare ruimte waar een ieder zich verantwoordelijk voelt voor een schone uitstraling!